برگزاری نشست " صلح جاویدان در سایه ایمان "

برگزاری نشست " صلح جاویدان در سایه ایمان "


روز دوشنبه هفتم مهرماه ۱۳۹۹ دانشکده حقوق و و علوم سیاسی دانشگاه شیراز با همکاری معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه میزبان نشستی بود با عنوان «صلح جاویدان در سایه ایمان» با حضور مجازی و سخنرانی آیت الله دکتر سید مصطفی محقق داماد استاد دانشگاه شهید بهشتی، که به بهانه رونمایی از «کتاب نظریه عمومی نفی دشواری در حقوق اسلامی» برگزار گردید.
در ابتدا آقای دکتر ابراهیم عباسی ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز گزارشی در خصوص پیشینه برنامه ریزی نشست به صورت حضوری پیش از آغاز اپیدمی کرونا و نیز پیشینه موضوعی نشست، و برگزاری همایش‌هایی با عناوین «صلح ادیان»، «صلح و سلامت» و «سلامت برای صلح» در سال های ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ در شیراز، ارائه نمودند.

سپس خانم دکتر حانیه ذاکری نیا عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز و همکار استاد محقق داماد در تالیف کتاب «نظریه عمومی نفی دشواری در حقوق اسلامی»، در خصوص مباحث کتاب ایراد سخن کردند. ایشان بیان داشتند که کتاب پیش رو که همانا مفید بحث اجرای تعهدات می باشد، در ۵ فصل تنظیم گردیده است: فصل اول در اجرای تعهدات، در فصل دوم، ابعاد حقوقی و کیفری این قاعده مورد بررسی قرار گرفته است؛ در فصل سوم، پس از بررسی فقهی قاعده «انظار معسر»،  و احکام و فروعات آن، اثر اعسار بر الزامات قراردادی و خارج از قرارداد تبیین می‌گردد. در فصل‌های چهارم و پنجم به ترتیب با بررسی تطبیقی قاعده «لاحرج» و نظریه «هاردشیپ» و بحث تعذر اجرای تعهد و تطبیق آن با کلید واژه های «فورس ماژور» و «انتفای اجرای قرارداد» مطرح شده است.

در ادامه به دعوت آقای دکتر عباسی مدیر محترم پنل، استاد محقق داماد سخنرانی خود را با موضوع «صلح جاویدان در سایه ایمان» آغاز نمودند. اهم محورهای سخنرانی استاد بدین ترتیب است:

- ناکارآمدی عملی طرح کانت در «رساله صلح پایدار» در قرن 18 راجع به تشکیل سازمان ناظر بر صلح جهانی، با وجود تشکیل جامعه ملل و سازمان ملل متحد پس از گذراندن دو جنگ جهانی خانمانسوز

- ارائه طرح صلح ایمانی و توحیدی

استاد محقق داماد در تبیین طرح خود بیان داشتند که صلح صرفاً به معنای اجتناب از جنگ میان انسان ها نیست. صلح ایمانی، از دیدگاه انسان محوری نشأت نمی گیرد و نوعی معرفت است به معنای تسلیم در مقابل خدای واحد هستی. معرفتی که جامعه بشری را به دو بخش «خودی و ناخودی» و جهان را به دو بخش «ذی روح و بی روح» تقسیم نمی کند. معرفتی با چهار بعد «صلح انسان با خدا»، «صلح انسان با خود»، «صلح با انسان های دیگر» و «صلح با جهان پیرامون». نخست، انسان با خدا صلح می کند و این یعنی ایمان به خدا. دو اصل تفکیک ناپذیر «ایمان» به عنوان علت و «عمل صالح» به عنوان معلول ایمان، مبین این بُعد است. ایمان، نه باور ذهنی به یکتایی خدا، بلکه سپردن دل به خدا، پناه گرفتن مداوم در آغوشِ الهی و تسلیم در مقابل اوست. در بعد دوم، انسان می بایست خود بلند مرتبه خویش را بر خود دون پایه اش که هواهای نفسانی اوست، غلبه دهد. ایشان خاطر نشان فرمودند که نظام معرفتی صلح توحیدی، جهان بینی خاصی به انسان می‌دهد؛ اینکه هر شخص واسطه مستقیم با خدای هستی و جریان هستی است. وقتی یک خدا یک بشر، یک جهان یک بشر باشد، «من و تو» و «خودی و ناخودی» نمی ماند که «یا ایها الناس انا خلقناکم من ذکر و انثی ... ان اکرمکم عند الله اتقیکم». انسان در صلح با جهان پیرامون، درخت را خشک و محیط زیست را آلوده نمی کند و مفسد فی الارض نمی‌شود؛‌‌، چون معرفت او به وحدت جهان هستی است. آن گونه که حکمت متعالیه - که بنیانگذارش، هدیه ای است که شیراز به جهان حکمت تقدیم کرده-، جهان را جهان واحد با هستی واحد و خدای واحد، معرفی می کند و اینکه انسان از طبیعت جدا نیست. معرفت به «اصل وحدت هستی»، «وحدت خانواده بشریت» و «اصل کرامت بشری»، در فقاهت و فتاوی فقهی اثر می گذارد. و «اجتهاد کرامت محوری»، نتایج دیگری می دهد. یکی از آثار معرفت توحیدی این است که شریعت خدا با مهربانی و لطافت همراه است. خدا، خدای محبوب و معشوق است و نه خدای مخوف که می گوید: «یرید الله بکم الیسر و لایرید بکم العسر». «اصل یسر» محور اصلی شریعت است و خدا برای بندگانش از طریق شریعت، سختی نمی خواهد. آن‌گونه که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می فرمایند من مبعوث شدم که شریعتی برای بشر بیاورم که محور اصلی آن سهل و آسان بودن است («بعثت علی الشریعه السهله السمحه»). اسلام دین محبت و مهربانی آسانی و سهولت است.

استاد محقق داماد در انتهای بخش اول سخنان خود، بیان داشتند کتابی که امروز تقدیم شد، درسی است که حدود ۷ سال تدریس می کردم و به سبب خانم دکتر حانیه ذاکری نیا تحقیق و چاپ شد. خلاصه آن این است که اسلام و حکم اسلام دشوار نیست و سهل است. البته مباحث را ایشان توضیح دادند و من از دریچه اجتماعی عرضه کردم.

استاد محقق داماد در بخش پرسش و پاسخ، در پاسخ به این پرسش که: بعد از اینکه با اهل ایمان به مصالحه ایمانی رسیدیم برای پایداری آن چه ضمانت اجراهایی وجود دارد خصوصاً در ارتباط با آنهایی که به صلح نپیوستند؟، فرمودند کسی که به این معرفت توحیدی نمی رسد و هماهنگی ندارد دو جور می تواند با اهل معرفت برخورد کند: «مُسالِم» و «مُحارِب». گروه اول، اگرچه معرفت توحیدی را ندارد؛ اما مزاحم اهل معرفت نمی شود و برخورد با او به طریق «همزیستی مسالمت آمیز» خواهد بود. گروه دوم، اسلحه به دست می گیرد و حمله می کند و محارب است. وظیفه، دفع این گروه و مقاومت برای دفع خطر و دفاع از خود است و نه جنگ با او به طریق جهاد ابتدایی.

پرسش دوم در خصوص «امکان پذیری ورود تقسیم بندی محارب و مسالم در قوانین» مطرح گردید. استاد در جواب فرمودند: اگرچه امروز جمهوری اسلامی جمهوری فقهی است که بر اساس فقه سنتی و مشهور قوانین آن تنظیم شده است، اما رفته رفته تحت تاثیر این فکر نیز می باشد. خداوند در قرآن در آیه 14 سوره مبارکه حجرات، میان «اسلام» و «ایمان» تفکیک میکند و خطاب به عرب های بادیه نشین، آنها را مُسلِم، مسالم و مصالح در نظر می گیرد و نه مومن؛ و مقرر می سازد که اگر به مقررات اجتماعی و شهروندی عمل کنید تمام حقوق شهروندی شما ادا می شود. آنگونه که ابوسفیان تسلیم شد؛ نه آنکه ایمان بیاورد، بلافاصله از تمام حقوق شهروندی بهره‌مند گردید، تا آنجا که خودش و فرزندانش به قدرت هم رسیدند!.

همچنین استاد محقق داماد در خصوص پرسش «مرز اخلاق و حقوق در صلح ایمانی»، فرمودند: «شریعت» برای «بُعد اسلام» است نه برای «بعد ایمان». تشکیل نظامی که جامعه در آن در سایه قانون احکام ظاهری شریعت، با یکدیگر زندگی کنند. شریعت برای مدیریت بعد اسلامی است. ایمان هدف است، برای اینکه جامعه منظم، ساکت، آرام و بدون نزاع، مقدمه و زمینه را برای زیست باطنی و سلوک انسانی فراهم می کند و مزه حب و عشق الهی را می چشد: «بعثت لاتمّم مکارم الاخلاق». قوانین شریعت برای ایجاد جامعه آرام و بدون تجاوز است؛ تا انسان بتواند با آرامش سلوک کند. آنگونه که ملاصدرا در آخرین بخش کتاب مستطاب شواهد الربوبیه با عنوان فلسفه شریعت، چنین می گوید. استاد ادامه دادند که قصاص حق است، اما خداوند توصیه به عفو می کند. صاحب حق اگر قصاص کرد، خلاف نکرده، اما محبوب الهی را هم انجام نداده است. مطالبه طلب حق طلبکار است، اما اگر بگذرد، بزرگواری و اخلاق است. بسیاری از احکام شریعت، دین حداقلی است؛ حداکثرش، عمل به اخلاق است. طلاق زنی که سال ها با نداری ها ساخته، حق مردی است که دلش می­خواهد ازدواج جدید کند، اما این طلاق ابغض الاشیا عند الله است و غضب خداوند را به دنبال دارد.

پرسش آخر این بود که آیا در صالح ایمانی حکم نهی از منکر منسوخ است؟ استاد محقق داماد در پاسخ، کتاب خود با عنوان «بازخوانی فقهی امر به معروف، نهی از منکر و اجرای حدود» را معرفی نمودند و به طور خلاصه عرضه داشتند که: امر، برای حاکمیت، حاکم شرع، حاکم، قاضی و پلیس معنا پیدا می کند. برای من و شما امر یعنی مشورت دادن نه فرمان دادن؛ و مقصود، ترویج اخلاق مراقبتی و اعمال نیک است و بد داشتن اعمال بد؛ نه فرمان دادن به این و آن. اجرای حدود نیز مانند جهاد ابتدایی از مختصات زمان معصوم (علیه السلام) است که جز در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و امیرالمومنین علیه السلام حکومت معصوم نداشتیم. اکنون، انواع مجازات عرفی در قالب تعزیرات وضع آنها در قالب قوانین امکان پذیر است؛ اما معنای حدود، مجازات به نام خدا و به نیابت از خدا است که ویژه معصوم (علیه السلام) است.

آقای دکتر عباسی در انتها با ارائه گزارشی از بازتاب گسترده این نشست در شبکه های اجتماعی، آمادگی دانشگاه شیراز برای برگزاری سلسله نشست هایی با موضوع مشابه، با توجه به نقش شیراز در گسترش ادبیات موضوع صلح، را اعلام؛ و  از استاد برای همکاری دعوت نمودند. در نهایت با استقبال استاد محقق داماد، ایشان جلسه را با قرائت غزلی از حافظ شیرازی خاتمه بخشیدند:

من آدم بهشتی ام اما در این سفر             حالی اسیر عشق جوانان مه وشم

شیراز معدن لب لعل است و کام حسن       من جوهری مفلسم ایرا مشوشم


 


آرشیو اخبار

انتصاب مجدد دکتر محمد جواهری طهرانی به عنوان رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی
انتصاب مجدد دکتر محمد جواهری طهرانی به عنوان رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی
دکتر محمد مؤذنی، رییس دانشگاه شیراز ، طی حکمی دکتر محمد جواهری طهرانی را از تاریخ ۲۳ اسفندماه ۱۴۰۲ به مدت ۲ سال به عنوان رییس دانشکده‌ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز منصوب نمودند . به کارگیری توان تخصصی اعضای هیات علمی و کارکنان دانشکده و جلب حمایت...
دومین محفل شعر طنز چوق الف
دومین محفل شعر طنز چوق الف
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز برگزار می کند دومین محفل شعر طنز سیاسی ، اجتماعی " چوق الف " با حضور طنز پردازان محفل طنز ادبی "بی شوخی" سه شنبه ۸ اسفندماه ماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۵ تالار حکمت دانشگاه شیراز ( جنب دانشکده...
انتصاب دکتر اسماعیل کلانتری به‌عنوان سرپرست مدیریت حمایت و پشتیبانی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شیراز
انتصاب دکتر اسماعیل کلانتری به‌عنوان سرپرست مدیریت حمایت و پشتیبانی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شیراز
به‌گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، طی حکمی ازسوی معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز، دکتر اسماعیل کلانتری (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی) به‌عنوان سرپرست مدیریت حمایت و پشتیبانی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شیراز منصوب شد. در حکم ابلاغیه‌ای...
برگزاری مدرسه ملی انتخابات در دانشگاه شیراز
برگزاری مدرسه ملی انتخابات در دانشگاه شیراز
به‌ گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، رویداد علمی_ترویجی باعنوان «مدرسه ملی انتخابات» ازسوی پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان، باهدف افزایش آگاهی هرچه بیشتر افراد نسبت به مبنا، اساس و روش تصمیم‌گیریِ شورای نگهبان در فرایند...
مدرسه ملی انتخابات در دانشگاه شیراز برگزار می شود
مدرسه ملی انتخابات در دانشگاه شیراز برگزار می شود
پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان، مدرسه ملی انتخابات را در روزهای ۷و ۸ دی‌ماه در دانشگاه شیراز برگزار می‌نماید. به‌گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، دکتر محمد جواهری طهرانی، رئیس پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز ضمن اعلام...
ارتقا مرتبه دکتر سید مجتبی واعظی به استادی
ارتقا مرتبه دکتر سید مجتبی واعظی به استادی
در جلسه هیات ممیزه مورخ دوشنبه ۱۱ دیماه ۱۴۰۲ دانشگاه شیراز ، آقای دکتر سید مجتبی واعظی عضو هیات علمی بخش حقوق عمومی و بین الملل از مرتبه دانشیاری به استادی ارتقاء یافتند . دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز ، ضمن عرض تبریک به این استاد عزیز و...
مدرسه ملی انتخابات
مدرسه ملی انتخابات
پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می کند: مدرسه ملی انتخابات با محوریت نظام های انتخاباتی؛ فرایند رسیدگی به احراز صلاحیت ها؛ جرائم انتخاباتی و... با حضور دکتر عباسعلی کدخدایی ( عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای...
هفته پژوهش دانشکده حقوق و علوم سیاسی
هفته پژوهش دانشکده حقوق و علوم سیاسی
معاونت پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز به مناسبت هفته پژوهش برگزار می کند: برنامه های هفته پژوهش دانشکده حقوق و علوم سیاسی نمایشگاه آشنایی با مراکز پژوهشی دانشکده همایش معرفی و تقدیر از اساتید پژوهشگر برتر دانشکده برگزاری رویداد پژوهش...
ارتقا مرتبه دکتر علی رضایی به دانشیاری
ارتقا مرتبه دکتر علی رضایی به دانشیاری
در جلسه هیات ممیزه مورخ دوشنبه ۱۳ آبانماه ۱۴۰۲ دانشگاه شیراز ، آقای دکتر علی رضایی عضو هیات علمی بخش حقوق خصوصی از مرتبه استادیاری به دانشیاری ارتقاء یافتند . دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز ، ضمن عرض تبریک به این استاد عزیز و گرامی ، از...
حضور دکتر مهدی گلشنی در دانشگاه شیراز
حضور دکتر مهدی گلشنی در دانشگاه شیراز
به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، مرکز فلسفه و علوم بنیادی دانشگاه شیراز، ضمن دعوت از دکتر مهدی گلشنی، پدر فلسفه علم ایران و چهره ماندگار فیزیک کشور، در قالب دو نشست تخصصی «آسیب‌شناسی جریان فعلی علم در ایران» و «احیای فلسفه و دین در دهه‌های اخیر در...
انتصاب روسای مراکز مطالعاتی پژوهشکده مشترک قوه قضائیه و دانشگاه شیراز
انتصاب روسای مراکز مطالعاتی پژوهشکده مشترک قوه قضائیه و دانشگاه شیراز
طی نشست شورای راهبردی پژوهشکده مشترک قوه قضائیه و دانشگاه شیراز که به میزبانی دادگستری فارس برگزار شد دکتر محمد هادی صادقی معاونت پژوهشی وفناوری دانشگا شیراز طی احکامی به تفصیل زیر روسای مراکز مطالعاتی این پژوهشکده را منصوب نمودند. مرکز مطالعاتی حقوق...
بازدید دانشجویان از مرکز نوآوری علوم انسانی و مرکز شتاب دهنده کوانتوم دانشگاه شیراز
بازدید دانشجویان از مرکز نوآوری علوم انسانی و مرکز شتاب دهنده کوانتوم دانشگاه شیراز
بازدید جمعی از دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی از مرکز نوآوری علوم انسانی و مرکز شتاب دهنده کوانتوم دانشگاه شیراز در این برنامه که در تاریخ سه شنبه ٣٠ آبان ١٤٠٢ و به همت جناب دکتر کلانتری صورت پذیرفت ،تعداد ۲۵ نفر از دانشجویان کلاس درس کارآفرینی...
همایش
همایش " آسیب شناسی جریان فعلی علم در ایران "
مرکز فلسفه و علوم بنیادی برگزار می کند همایش " آسیب شناسی جریان فعلی علم در ایران " با حضور و سخنرانی : دکتر مهدی گلشنی - استاد ممتاز دانشگاه شریف - چهره ماندگار فیزیک - پدر فلسفه علم ایران زمان: سه شنبه 30 آبان 1402 ساعت 10-12 تالار حکمت دانشگاه...
ارتقا مرتبه دکتر فریبرز ارغوانی به دانشیاری
ارتقا مرتبه دکتر فریبرز ارغوانی به دانشیاری
در جلسه هیات ممیزه مورخ دوشنبه ۱ آبانماه ۱۴۰۲ دانشگاه شیراز ، آقای دکتر فریبرز ارغوانی عضو هیات علمی بخش علوم سیاسی از مرتبه استادیاری به دانشیاری ارتقاء یافتند . ️ دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز ، ضمن عرض تبریک به این استاد عزیز و گرامی ،...
انتصاب دکتر سیده فاطمه زبرجد به عنوان سرپرست معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده
انتصاب دکتر سیده فاطمه زبرجد به عنوان سرپرست معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده
با حکم دکتر محمد جواهری طهرانی ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز ، دکتر سیده فاطمه زبرجد استادیار بخش حقوق خصوصی ، از تاریخ ۱۴۰۲/۷/۱ به عنوان سرپرست معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده حقوق و علوم سیاسی منصوب گردیدند . نهایی سازی برنامه تحول...
آغاز به کار پژوهشکده حکمرانی و همایش حکمرانی متعالی در دانشگاه شیراز
آغاز به کار پژوهشکده حکمرانی و همایش حکمرانی متعالی در دانشگاه شیراز
آغاز به کار پژوهشکده حکمرانی و همایش حکمرانی متعالی در دانشگاه شیراز پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز آغاز به کار کرد. به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، صبح دوشنبه، ۸خردادماه ۱۴۰۲، در مراسمی با حضور استاندار فارس، رئیس دادگستری کل استان، هیأت رئیسه...
سخنرانی رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز در نشست هم‌اندیشی قوه قضائیه
سخنرانی رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز در نشست هم‌اندیشی قوه قضائیه
رئیس دانشکده‌ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز باحضور در نشست هم‌اندیشی رئیس قوه قضائیه با جامعه‌ نخبگانی و دانشگاهی کشور، به معرفی پژوهشکده‌ مشترک دانشگاه شیراز و قوه‌ی قضاییه و اجرایی‌کردن ایده‍‌ی تحول در نظام آموزش رشته‌ی حقوق پرداخت. به‌گزارش...
همایش ملی حکمرانی متعالی
همایش ملی حکمرانی متعالی
پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز و مدرسه حکمرانی شهید بهشتی استانداری فارس برگزار می‌کنند: چهارمین همایش ملی، دومین همایش بین‌المللی و اولین همایش استانی حکمرانی متعالی منطق حکمرانی مبتنی بر بینش تمدنی اسلامی حکمرانی استانی ، چالش‌ها و الزامات هشتم...
نخستین دوره مسابقات شبیه سازی دادرسی حقوق عامه
نخستین دوره مسابقات شبیه سازی دادرسی حقوق عامه " یادبود شهید دکتر بهشتی "
مجمع حقوقدانان انقلاب اسلامی با همکاری دادگستری کل استان فارس و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز برگزار می کند : نخستین دوره مسابقات شبیه سازی دادرسی حقوق عامه " یادبود شهید دکتر بهشتی " 30 و 31 اردیبهشت ماه 1402 دانشکده حقوق و علوم سیاسی...
ویژه‌ برنامۀ روز ملی خلیج فارس در دانشگاه شیراز
ویژه‌ برنامۀ روز ملی خلیج فارس در دانشگاه شیراز
همزمان با روز ملی خلیج فارس، نشست تخصصی «تاب‌آوری خلیج فارس در پرتو تحولات جهان جدید» ازسوی مرکز مطالعات راهبردی خلیج فارس دانشکده حقوق و علوم سیاسی و معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه شیراز برگزار شد. در این نشست که صبح یکشنبه، ۱۰ اردیبهشت‌ماه در تالار...